Педагогіка ненасильства

Опубліковано admin Срд, 09/18/2013 — 15:27

Одним з напрямків у реалізації соціального замовлення Харківської міської ради є вирішення проблем «важких» дітей , а значить допомогу сім’ї у вирішенні питань , які у зв’язку з цим виникають.

«Важкий вік» — яким він є? Очевидно , що це може бути будь-який вік . Істотно важливо , що проблеми віку можуть бути вирішені самою людиною. Педагог покликаний створювати умови , щоб ці завдання вирішувалися його вихованцями успішно .

Зазвичай до проблеми «важких дітей» звертаються , коли дитина «зривається» з «педагогічного повідця»: погано вчитися , тримає старшим , веде відчайдушний спосіб життя , зловживає алкоголем і наркотиками , потрапляє в поле зору правоохоронних органів. У цьому випадку говорять про девіації , тобто відхиленні від норми. Батьки намагаються знайти засіб , щоб відразу вирішити всі виниклі проблеми. Звичайно , звинувачують школу , держава , економіку . Дуже рідко причину шукають в сім’ї ! Протистояння школи і сім’ї не сприяє вирішенню труднощів.
Фахівці розуміють , що проблеми з’явилися не раптом! Вони дозрівали протягом тривалого часу і вирішити їх швидко неможливо. Але це не говорити про те , що вони не вирішувані !

Вирішити їх можна шляхом співпраці з підлітком , створюючи умови , коли він сам захоче щось змінити. Педагогічна робота обов’язково повинна проводитися ненасильницькими методами , терпляче , без імперативних прийомів. ХОГО «Соціальний всесвіт » сповідує принцип ненасильства . Це не бездіяльність або споглядання . Ненасильство має бути активним , діяльним .
Педагог і вихованець разом вирішують їх загальну задачу: зробити світ добрішим і справедливішим. А починати треба себе ! Моральна опора — ядро будь-якого педагогічного процесу . Якщо педагог не розділяє своєї офіційної позиції — діти за ним не підуть. Вони тонко відчувають правду і брехню .

Профілактику девіація починають з дошкільного віку , коли , начебто , нічого не віщує небезпеки . Коли мова йде про роботу з підлітками , тут необхідно виділити «терпіння ». Саме терпінню вдається багато зробити. Ефект педагогічного впливу не завжди проявляється відразу. Можна чекати місяці й роки. Не можна шукати готової «педагогічної таблетки» ! Педагогічна робота — це завжди виборча діяльність , тут немає готового рецепту . І головний принцип — «ненасильство» !

[ Виховання важких дітей : Теорія. Практика . Експіремента : посібник для вчителів , вихователів , студентів , магістрантів , аспірантів пед. Вища. Учеб. Закладів / В.М. Наумчук . М.А. Паздніков . — Мінськ]

content/pedagogika-nenasilstva