Звіт щодо конференції присвяченої відзначенню Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомоги яка відбулась 17 жовтня 2013 р.

Опубліковано admin Пон, 10/21/2013 — 22:38

17 жовтня 2013 р.в Харківському національному медичному університеті відбулась студентська волонтерська конференція, присвячена відзначенню Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомоги, що явилась підсумковим заходом у реалізації соціального замовлення Харківської міської ради в 2013 році «Подальший розвиток громадської молодіжної служби допомоги паліативним та хоспісним пацієнтам «Ера милосердя», виконавцем якого є Харківська обласна громадська організація «Соціальний всесвіт». Протягом 2010-2013р.р у рамках соціального замовлення Харківської міської ради ХОГО «Соціальний всесвіт» уже третій рік працює над реалізацією проекту, а з 2012р.- соціального замовлення щодо підготовки волонтерів та соціальних працівників для роботи в умовах хоспісу. Основна мета проекту – створення та розвиток громадської молодіжної служби хоспісної та паліативної допомоги «ЕРА МИЛОСЕРДЯ». На виконання соціального замовлення розроблена авторська програма теоретичної та практичної підготовки майбутніх волонтерів, за якою пройшли підготовку близько 120 студентів харківських вищих навчальних закладів, а саме: Харківський національний медичний університет, КЗ «Харківська гуманітарно-педагогічна академія», Харківська державна академія культури, Національний технічний університет «Харківський Політехнічний Інститут»; представники молодіжного відділення Харківської Епархії; волонтери та соціальні працівники Харківського відділення Всеукраїнської мережі ЛЖВ.

Протягом 7 – 17 жовтня 2013р. волонтери молодіжної служби «Ера милосердя» — випускники програми провели інформаційну кампанію серед студентів ХНМУ щодо роз’яснення мети і завдань паліативної та хоспісної допомоги взагалі та діяльності університетського осередку молодіжної волонтерської служби «Ера милосердя» зокрема.

Конференцію відкрила С.О. Горбунова-Рубан — заступник міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення. Світлана Олександрівна з великою вдячністю звернулась зі словами подяки та визнання внеску в паліативну допомогу волонтерів з числа студентів ХНМУ, наголосивши на виключній важливості такої милосердної діяльності для пацієнтів з невиліковними діагнозами та членів їх родин.

З привітальним словом до учасників учасників конференції звернулись: Летік Іван Васильович – проректор Харківського національного медичного університету з наукової та виховної роботи; Аніщенко Алла Петрівна – Голова Правління Харківської обласної організації «Соціальний Всесвіт».

Одним з результатів реалізації проекту стало створення в Харківському національному медичному університеті осередку молодіжної волонтерської служби хоспісної та паліативної допомоги «Ера милосердя». С.О Горбунова-Рубан урочисто вручила А. Рождественській табличку з назвою студентського осередку, що буде закріплена при вході в приміщення, яке ректорат ВНЗ надав для служби.

На конференції відбулось нагородження ректорськими подяками активних волонтерів Харківського національного медичного університету: Подяки Департаменту праці та соціальної політики отримали студенти- волонтери Титаренко В.В.(2 курс, 2 мед.ф-т, 16 гр); Стоянова Ю.Д.( 2 курс, 2 мед.ф-тет, 16 гр.); Костоваров П. В.( 2 курс, 2 мед.ф-тет, 17 гр); Старов К.П.( 2 курс, 2 мед.ф-тет, 16 гр); Сальник І. А.(2 курс, 1 мед.ф-тет, 14 гр); Хаустов Б. О.( 2 курс, 1 мед.ф-тет);. проректор з науково-педагогічної роботи Летік І.В.

На конференції з доповіддю «Хоспісні тенденції в діяльності харківських лікарів в ХІХ ст.» виступила Перцева Ж.М.

Координатор проектів ХОГО «Соцільний всесвіт» Мокряк А.Г. розповів про досвід роботи громадської організації в розвитку паліативної та хоспісної допомоги, зокрема в підготовці волонтерів.

Про власний досвід волонтерської діяльності розповіла студентка ХНМУ А.Рождественська.

Представник всеукраїнської фармацевтичної кампанії «Юрия — Фарм» привітала волонтерів та учасників конференції.

В рамках відзначення Всесвітнього дня паліативної та хоспсної допомоги в ХНМУ проведено конкурс плакаті. Переможці відзначені ректоратом ХНМУ.

content/zvit-shchodo-konferenciyi-prisvyachenoyi-vidznachennyu-vsesvitnogo-dnya-paliativnoyi-ta